Çağımızın modern hastalıklarının başında gelen obezite, artık önüne geçilemeyecek düzeyde çoğaldı ve çoğalmaya da devam ediyor. Obezitenin başlıca nedenlerinden bahsedelim: Beslenme alışkanlıklarında ki yanlışlar, yetersiz fiziksel aktivite, sigara/alkol kullanımı, hormonal ve genetik yapılar, psikolojik sıkıntılar, kullanılan bazı ilaç türleri vb. Bunlar gibi daha çok etken var, tabi obez olduktan sonra daha zayıf birisiyle aynı sağlıkta olmayı beklememeliyiz. Kilo ile birlikte kişilerde görülen bazı hastalıklardan da bahsetmek isterim. Bunlar: şeker hastalığı, yüksek tansiyon, eklem rahatsızlıkları, koroner arter hastalığı, karaciğer yağlanması, solunum bozuklukları vb. Bu şekilde daha bir çok hastalığın önünü açıyor.
Peki obezite’den korunmak için ya da obeziteysek içerisinden çıkmak için ne yapmalıyız? Her şey den önce beslenme alışkanlığımızı düzeltmemiz gerekir. Ya da düzgünse korumamız bozmamamız gerekir. Dikkat etmemiz gereken yiyecekler ise şunlardır: Yağlı kızartmalar, doymuş yağ içeren besinler, yağda pişmiş etlerden uzak durulmalıdır. Şekerli ürünler, hamur içeren besinler, bir de bunları zamansız tüketmemiz. Yani gece 12 de 01 de kalkıp yememiz işin içinden çıkılmaz hale getirir, bunlardan kesinlikle uzak durmamız gerekiyor.Kompleks karbonhidratlar ve lif açısından zengin besinlerin tercih edilmelidir, tam tahıllı ekmek ,kepekli ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Günlük 2.5- 3 litre su içilmelidir.
Gelelim egzersiz kısmına, kilo kaybının en önemli faktörlerinden birisinin egzersiz olduğunu artık herkes biliyor. Lakin kilo fazlalığı noktasında yani obez birsinin nasıl bir egzersiz planlaması yapması gerektiğini herkes bilmiyor. Kesinlikle aerobik egzersizler uygulanmalıdır, obezite hastası bir birey büyük kas gruplarının katıldığı sürekli, ritmik ve dinamik egzersizler olup obez hastalarda kilo verme ve koruma amaçlı temel egzersiz tipidir. Aerobik egzersizler oksijen sistemini geliştiren maksimum oksijen tüketiminde gelişme sağlayan fiziksel egzersizlerdir.
Aerobik egzersizleri yaparken nefes alıp verme (ventilasyon) hızlanır ve derinleşir, kalp daha güçlü ve hızlı atmaya başlar.Yürüme, yüzme, bisiklet, fıtness, vb aerobik egzersizlere girer.Kilosu fazla bireyin kesinlikle eklemlerine çok yük binmemesi gerekir.Yani egzersizler çok uzun olmamalıdır,fitness ile de eklemlerin muhakkak güçlendirilmesi gerekir.Bu ve bu tarz konular aslında çok kapsamlı ve geniştir,lakin detaylı anlatmaya kalkarsak onlarca sayfa tutar,yazdığım bu blog da en azından bilmemiz gereken önemli noktalara değinmeye çalıştım.
Comments
Harry Jacob
2 Jul, 2020Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incid idunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exerc itation ullamco laboris.
Nabby Gail
1 Jul, 2020Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incid idunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exerc itation ullamco laboris.
Yorum Yapın & Soru Sorun